Food Innovation &
Regulation Network

l

Database

on Functional Ingredients & Functional Food

ตัวอย่างวิธีการทดสอบสารสำคัญและส่วนประกอบอาหารเชิงฟังชั่น (Funtional ingredients)

No Funtional ingredients (nutrients, substances) วิธีที่สามารถใช้ในการวิเคราะห์สาร อ้างอิงจากฐานข้อมูลและงานวิจัยที่ตีพิมพ์แล้ว
1 Alpha-linolenic acid (ALA) AOAC Method 2012.13
2 Beta-glucans AOAC Method 995.16 / McCleary-Mugford method AACC Intl 32-23.01
3 Chitosan standard AOAC method (AOAC 1990)
    standard AOAC method (AOAC 1995)
4 Conjugated Linoleic acid AOAC 989.05 (2012) and AOAC 969.33 (2012)
5 EPA and DHA AOAC method 996.06 Ph.Eur. 2.4.29
    AOCS Official Method Ce 1i-07
6 Fructooligosaccharides AOAC 985.29 or 991.43; and 997.08 or 999.03.
7 Glucomannan (konjac mannan) AOAC 985.29 method
8 Guar gum AOAC Official Method 935.61 and 937.12
9 Indigestible maltodextrin AOAC 2001.03
10 Inulin AOAC 999.03
11 Live yogurt cultures ISO 7889:2003(E)/IDF 117:2003(E)
12 Oleic acid AOAC Official Method 969.33 and 996.06
13 Olive oil polyphenols Folin–Ciocalteu (FC) HPLC-DAD-MS Analysis
     
14 Plant sterols and plant stanols (Phytosterols, phytostanols and their esters) AOAC Official Method 994.10 ISO 12228-1 / AOCS Ch 6-91
15 Red yeast rice (Monascus purpureous) HPLC, HPLC-MS/MS, GC-MS, etc.
16 Resistant starch AOAC Official Method 2002.02
17 Soybean protein AOAC 955.04D (using factor 6.25)
    AOAC 988.10-1996